Biuletyn informacji publicznej
menu

Dzień Przysmaków Regionalnych

12 kwietna 2017 r. był dniem szczególnym w naszej szkole. Mieliśmy wtedy okazję próbować przysmaki z różnych regionów Polski.

Każda klasa miesiąc wcześniej wylosowała region, który musiała poznać, a następnie przygotować o nim plakat i jedno danie charakterystyczne dla niego. Prezentacja projektów nastąpiła ostatniego dnia przed przerwą wiosenną, kiedy czuć już było atmosferę świąteczną. Stoły uginały się od dań kulinarnych przygotowanych do degustacji przez uczniów. Zaciekawieni smakosze mogli także skorzystać z przygotowanych przepisów. Projekt ten był elementem realizacji programu Szkoła Wierna Dziedzictwu, a jego pomysłodawcami byli członkowie Szkolnego Klubu Europejskiego pod kierunkiem pani Jadwigi Nartonowicz. W taki oto nietypowy sposób poznawaliśmy dziedzictwo naszego kraju.